Foto: Journalistförbundet

Förbättrade villkor i inkomstförsäkringen

Publicerad 1 mars 2023

Från den 1 mars 2023 halveras återkvalificeringstiden för en ny ersättningsperiod från Journalistförbundets inkomstförsäkring. Förbättringen innebär att du redan efter sex månader kan få rätt till en helt ny ersättningsperiod.

Journalistförbundets inkomstförsäkring omfattar dig som är medlem i Journalistförbundet och som anmält till förbundet att du också är medlem i en a-kassa. Försäkringen hanteras av försäkringsbolaget Bliwa och ger dig extra trygghet om du förlorar jobbet.

Återkvalificeringstiden halveras

Villkorsförbättringen från den 1 mars 2023 innebär att den som behöver använda inkomstförsäkringen, snabbare kan kvalificera sig för en ny ersättningsperiod. En villkorsförbättring som förklaras i det försäkringsbrev som skickats ut av Bliwa: 
 
”Om du har fått ersättning från inkomstförsäkringen för samtliga ersättningsdagar, 120 dagar alternativt 240 dagar med tilläggsförsäkringen, har du möjlighet att återkvalificera dig för 120 alternativt 240 nya ersättningsdagar (en ny ersättningsperiod). 
 
Från 1 mars 2023 halveras återkvalificeringstiden från 12 till 6 månader. Det innebär att du som inte har gjort anspråk på arbetslöshetsersättning eller aktivitetsstöd under de senaste 6 månaderna före arbetslöshetens inträde kan kvalificera dig för en ny ersättningsperiod i inkomstförsäkringen.”

Läs mer om försäkringen

Du kan läsa mer om din inkomstförsäkring på bliwa.se/minasidor eller på www.bliwa.se/sjf.

Du kan även läsa förbundets information om inkomstförsäkringen.

Senast ändrad 9 maj 2023