Foto: Tor Johnsson

Uppsagda kan nu få ekonomiskt stöd för att studera

Publicerad 16 januari 2019

Betalda studier, ersättning även för den som blivit uppsagd på grund av sjukdom och sänkta avgifter för företagen. Det är resultatet av en överenskommelse mellan PTK och Svenskt Näringsliv om nya villkor i omställningsavtalet för privatanställda tjänstemän. 

En ny överenskommelse mellan PTK och Svenskt Näringsliv innebär att TRR Trygghetsrådet kan erbjuda ett ännu bättre omställningsavtal för privatanställda tjänstemän.

– Med den här överenskommelsen har vi förbättrat möjligheterna till omställning under hela arbetslivet, säger Niklas Hjert, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp.

Nytt är betalda studier och ersättning även för den som blivit uppsagd på grund av sjukdom. Samtidigt sänks företagens avgifter.

Redan nu, från och med den 1 januari i år, kan tjänstemän som behöver studera för att få ett nytt arbete få ekonomiskt stöd från TRR Trygghetsrådet.

– Att TRR nu kan ge ännu bättre ekonomiskt stöd vid studier förbättrar möjligheterna till omställning under hela arbetslivet. Det ökar tjänstemännens långsiktiga anställningsbarhet och förbättrar samtidigt näringslivets kompetensförsörjning, säger Niklas Hjert.

Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif har ingått i PTK:s förhandlingschefsgrupp som förhandlat fram avtalet.

Läs mer om det nya avtalet hos PTK

Senast ändrad 2 mars 2020