Förhandla arvode

Även om du som frilans tycker att ett uppdrag är värt en viss summa är det inte samma sak som att du kan fakturera lika mycket. Det finns en motpart du ska övertyga också. Här går vi igenom några bra saker att tänka på innan du förhandlar.  

Förbered dig 

De flesta frilansuppdrag utgår från tid, men finns också en del med fast arvode. Tänk igenom hur lång tid du tror uppdraget tar eller bestäm dig för om det fasta arvodet är rimligt. Finns det några saker som gör att du passar extra bra för det här uppdraget? Kan du mycket om ämnet, har bra kontakter eller har gjort liknande jobb förut? Var beredd på att lyfta det när du argumenterar för din sak.  

 

Bestäm en lägstanivå  

Det är bra att sikta mot ett så högt arvode som möjligt, men det är också bra att redan i förväg bestämma dig för vilket pris du inte tänker gå under. Har man inte räknat på det sättet är det lätt att bli överrumplad om uppdragsgivaren erbjuder ett mycket lägre pris än du tänkt dig. Det är också viktigt att du kan förklara varför du inte kan gå under ett visst pris. Använd dig gärna av Frilanskalkylatorn för att omvandla ett arvode till vanlig månadslön.  

 

Var beredd på att förhandla om uppdragets storlek 

Ibland är det svårt att komma någonstans när man ska förhandla arvode. Men då kanske du i stället kan visa vad de får för den summan de erbjuder. I stället för intervjuer på plats kanske du gör telefonintervjuer och i stället för att åka till tre platser för fotografering kanske det blir en resa.  

 

Be inte om ursäkt 

Det är viktigt att du går in i förhandlingen med en fast övertygelse att du faktiskt är värd det belopp du tänker begära. Det betyder inte att du behöver skryta eller överdriva dina kunskaper, men om du nästan ber om ursäkt för att du vill ha betalt är risken stor att motparten känner av det här. 

 

Våga tacka nej! 

Betalningen är inte det enda som kan göra det värt att ta ett uppdrag. Ibland kan det vara ett första steg in på ett nytt område eller kanske innebära att du får göra något du länge har drömt om. Men om betalningen är för låg och det inte ger dig något extra – varken i din yrkesroll eller på det personliga planet – bör du tacka nej. I längden går det inte att driva ett företag om du inte går runt ekonomiskt. I stället för att jobba för en riktigt dålig timpenning kan du leta andra bättre betalda uppdrag.  

Du kan alltid kontakta oss i Frilansjouren för ytterligare råd och stöd.

 

Senast ändrad 11 mars 2024