Foto: Journalistförbundet

Beräkna arvode

Vad ska jag begära för arvode? Det är nog en av de vanligaste frågorna Journalistförbundet får när frilansar hör av sig till oss. Här är några tips på vägen innan du börjar förhandla. 

Den viktigaste principen när man förhandlar arvode är att du ska ta betalt för nedlagd tid. Varför det, varför inte ta betalt för antal bilder, antal minuter rörlig bild eller antal radiointervjuer? Jo, för att lika omfattande slutprodukter kan ta väldigt olika tid att göra. Sedan finns det förstås alltid undantag, som för medietextare exempelvis där man har en annan praxis. Den här texten riktar sig framförallt till dig som arbetar med reportage, ljud, rörlig bild eller foto.

Att ta tre porträttbilder på tre talare på en konferens där alla befinner sig på samma plats går mycket snabbare än att ta tre liknande porträttbilder där du måste resa till olika städer och hitta tider som passar med var och en. Att skriva 3 000 tecken i frågasvar-form går mycket snabbare än att skriva 3 000 tecken där du först måste göra omfattande egen research för att kunna göra klart artikeln. 

Det är många uppdragsgivare som inte vill betala så. Det pratas om antal minuter radio, antal inlägg på sociala medier, antal skrivna tecken, antal bilder och så vidare. ”Det blir mycket enklare så”, säger de. Det är lätt att som ny frilans halka in i det där resonemanget. Men det är som vi visat oftast inget bra sätt att beräkna arvode. I längden är det du som frilans som förlorar på det sättet att resonera.

Börja därför alltid med att beräkna hur lång tid du tror uppdraget ska ta. Bryt ner uppdraget i detaljer om det behövs och räkna sedan samman timmarna. För att komma fram till vad du ska ta i timmen har vi en del verktyg som kan hjälpa dig på vägen, bland annat Frilansrekommendation. Den är ett bra riktmärke att utgå från och är kopplad till lönen för anställda.

Du kan också använda Frilanskalkylatorn, vårt verktyg för att beräkna hur bra ett arvodeserbjudande egentligen är eller vad du bör fakturera för ett visst jobb för att få en viss månadslön.

Nu är det dags att förhandla. Kanske uppdragsgivaren säger att de bara har en viss summa för det här uppdraget. Fundera då på om du kan minska uppdragets omfattning, det vill säga göra jobbet på färre timmar. Kanske räcker det med bilder på tre istället för fem personer, kanske går någon intervju att göra på telefon istället för att du ska resa runt och träffa olika personer. Här är det viktigt att du förmedlar att de inte kan få hur mycket som helst för en för låg summa. 

Dessutom är det viktigt att du vågar tacka nej till uppdrag med dåliga arvoden. Någon gång kan man självklart göra uppdrag även om de inte är så bra betalda. Kanske kan de ge dig nyttig kunskap eller är till ett väldigt gott syfte eller så är de en chans att kunna sälja fler uppdrag. Men i längden håller det inte att jobba för låga arvoden, du ska trots allt försörja dig på detta. 

Sammanfattningsvis: Räkna ut hur lång tid uppdraget ska ta, använd dig av verktygen och bestäm dig redan på förhand för en nedre gräns för vilket arvode du accepterar. Då har du kommit en bra bit på vägen mot bättre arvoden. 
 

Senast ändrad 11 mars 2024