Foto: Maskot/TT

8 steg till snyggt CV

Ditt CV ska gå snabbt och lätt att läsa, men samtidigt se lagom matigt ut. Det är inga konstigheter egentligen. Här är en liten checklista för att CV:t ska funka bra.

  1. Raka kolumner. Ditt CV kommer att läsas av många, och många kommer att läsa det snabbt. Därför behöver det vara lättläst. Se gärna till att du har koll på exakta datum så att du kan använda samma datumformat överallt.
     
  2. Sist först. Dina anställningar ska förstås ligga högt upp på CV:t. Och det du har gjort senast är ofta det som arbetsgivaren är mest intresserad av.
     
  3. Arbetslivserfarenhet. Du kan dela in posterna i ”Journalistisk arbetslivserfarenhet” och ”Övrig arbetslivserfarenhet”. Den sistnämnda kan vara mycket kortfattad. Det är inte bra att ha med för mycket, du kan till och med rensa bort det som är irrelevant om du vill. Men att ha erfarenhet av andra yrken är bra!
     
  4. Utbildning, praktik och kurser. Dela upp under olika rubriker. Sist först. Du kan även ha med korta beskrivningar.
     
  5. Övrigt. Språkkunskaper, körkort, tekniska kunskaper, särskilda ämneskunskaper, föreningsliv/engagemang och sådant kan få egna rubriker mot slutet av CV:t.
     
  6. Sammanfattning och mål. Om du har behov av att göra CV:t tydligare kan du skriva en kort sammanfattning högst upp. Där kan du även passa på att kort berätta om vilken inriktning du planerar för ditt yrkesliv. Här har du chansen att lägga in en mening eller två som sticker ut på ett positivt sätt och får rekryteraren att fastna för just dig.
     
  7. Genomtänkta referenser. Det är viktigt att du anger flera trovärdiga referenspersoner. Med rätt kontaktuppgifter! I första hand från tidigare anställningar eller praktik, men om du inte har någon sådan får du vara kreativ – och det duger inte med farbror Frasse. Lärare, förenings- eller kursledare funkar. Berätta för referenspersonerna vilket jobb du söker, så att de är förberedda.
     
  8. Ljug inte. Du måste kunna leva upp till ditt CV. Om det till exempel är krav på att du ska kunna ett visst program: Det är bra mycket bättre om du ser till att ha lärt dig det innan du börjar än att du ska stå där första dagen och göra dina nya arbetskamrater besvikna. Men, med det sagt ... Det är 1) rätt vanligt att jobbannonser är orealistiska önskelistor med kompetenser som arbetsgivaren egentligen inte har krav på (men hoppas på). Om du 2) är kvinna ska du ha detta i åtanke: kvinnor tenderar i mycket större utsträckning än män att inte söka jobb där de inte har samtliga kompetenser som efterfrågas i annonsen. Så, vilken könstillhörighet du än har: Våga även söka jobb där du inte har allt som efterfrågas i annonsen!

Senast ändrad 25 januari 2021