Frilans! Se över din trygghet

Många frilansar har små marginaler i företaget. Vi uppmanar därför nu alla frilansar att vidta så många åtgärder som möjligt för att öka sin egen trygghet. 

De flesta frilansar som kontaktar Frilansjouren har en tuff situation just nu. Uppdrag har försvunnit och det råder stor osäkerhet kring hur de kommande månaderna ska bli.

En sak som slagit Elisabet Wahl på Journalistförbundet Frilans är hur oskyddade många av de frilansar som jouren varit i kontakt med är. 

Elisabet Wahl
Foto: Journalistförbundet
Elisabet Wahl

– Arbetet med att få ihop ekonomin här och nu har gjort att en del har prioriterat ner sin egen mer långsiktiga säkerhet. Det är förståeligt på ett sätt, men det gör att många har en utsatt position just nu, säger hon. 

Även om man är oskyddad just nu så går det att ta kontroll över situationen, menar Elisabet Wahl. Hon vill tipsa alla frilansar om att lägga några timmar de närmsta dagarna, för att skaffa bättre överblick på sin ekonomi och övrig administration.

Här är några av Frilansjourens bästa tips på vad du som utsatt frilans kan göra nu:

  1. Se över dina avtal 
    Att ha avtal eller någon form av överenskommelse är något vi alltid tar upp på kurser för studenter och nya frilansar. Men det här är mycket viktigt även för dem som frilansat länge. Och det gäller speciellt när du har ett pågående och återkommande uppdrag. Har du inget avtal är det ofta lättare för uppdragsgivaren att säga upp samarbetet från en dag till en annan.

    Journalistförbundet Frilans har mycket information om vad som bör ingå i ett avtal här på hemsidan. Du som är medlem har också tillgång till avtalsmallar. 
     
  2. Håll koll på dina fakturor 
    Som det ser ut idag är det inte läge att skjuta upp faktureringen. I andra branscher börjar det ske rekonstruktioner, det är inte omöjligt att vi får se det i mediebranschen också. Därför är det viktigt att du hela tiden är noga med att skicka fakturor så fort du har gjort klart ett jobb.

    Har du dessutom fakturor som du i princip gett upp hoppet om att få betalt för? Gör ett försök till med dem. Frilansjouren hjälper gärna till! 
     
  3. Tänk långsiktigt – gör en plan för 2020 
    Det kan vara svårt att höja blicken i dagsläget, men det är nödvändigt nu. Ser du ingen ljusning den närmaste tiden kanske du till exempel ska lägga ditt företag vilande och få ersättning från a-kassan.

    Det kan betyda att man måste avsluta vissa uppdrag, men om du väntar för länge med att ta det här beslutet är risken att ersättningen istället blir oerhört låg. Det här är ingen enkel avvägning, men att bara köra på och tänka att det snart vänder kan vara riskfyllt om du inte har någon alternativ lösning för försörjning. 

    Har du funderat på att vidareutbilda dig, men inte kommit till skott? Då kanske det också är något att överväga. Sista ansökningsdagen till högskolor och universitet är 15 april. 
Läs också: Fem tips som alla frilansar bör göra

Senast ändrad 30 november 2021