Checklista för sommarvikarier

Ska du sommarjobba som journalist? Här finns en checklista med saker som kan vara bra att ha koll på.

Bli tryggare på arbetsmarknaden – bli medlem!

  • Medlemskap i Journalistförbundet. Se till att vara medlem, det tjänar du på. Du får råd, stöd och hjälp, tidningen Journalisten, presskort, rabatter på försäkringar, lån, resor och mycket annat. Om du är studentmedlem och har avslutat din utbildning: Kom ihåg att ändra från studentmedlemskap till yrkesverksamt medlemskap, genom att fylla i en ansökan på sjf.se/blimedlem. Vid övergången bjuder vi på första månadens förbundsavgift. Som befintlig studentmedlem kan du även göra denna övergång redan innan du fått ditt första jobb. Kom ihåg att ange ny arbetsplats och lön.
     
  •  
  • Lön. Det du i första hand ska göra är att kolla upp lönenivån med den lokala journalistklubben – innan du skriver på kontraktet. Det kan vara guld värt, och verkligen göra skillnad. Kontaktuppgifter brukar finnas i jobbannonsen, om inte så kan vår rådgivning hjälpa dig få tag på dessa. Du ska ha en lön som ligger i nivå med likvärdiga medarbetare på redaktionen. Lön ska också baseras på kompetens och erfarenhet och till viss del grad av ansvar, men aldrig ålder eller kön. Om du missade att kolla av nivån med journalistklubben kan du kolla i efterhand, men det kan vara svårt att rätta till en lön när du redan gjort överenskommelsen. Anställd via bemanningsföretag? Läs mer om garanti- och prestationslön här.
     
  • A-kassa och inkomstförsäkring. För rätt till inkomstrelaterad ersättning måste du ha varit medlem i a-kassan i ett år och uppfylla arbetsvillkoret. Sök därför inträde så fort som möjligt. Mer information finns på a-kassans hemsida. När du är med i både Journalistförbundet och a-kassan omfattas du av vår förmånliga inkomstförsäkring.
     
  • Digitala informationsträffar för vikarier. Förbundet håller digitala informationsträffar för vikarier.  Kontakta oss så snart som möjligt så bokar vi i mån av tid. 
  •  
  • Utrustning. Passerkort, mejl, inloggningar/lösenord, dator, telefon, kamera, bord, stol, bil och så vidare – finns allt du behöver på plats? Det har arbetsgivaren ansvar för, men se till att påminna om något ändå saknas – helst innan semestrarna drar igång. Ta hjälp av närmsta fackliga ombud eller skyddsombud om du vill ha stöd.
     
  • Rutiner och instruktioner. Det är till stor hjälp om du har tillgång till skriftlig dokumentation över rutinerna för redaktionen och alla dess funktioner. Utöver information om det dagliga arbetet bör det finnas uppdaterade kontaktuppgifter, eventuella riktlinjer och policys. Vem ska du ringa om allt går åt skogen? Hur funkar kommunrundan just i den här stan och hur gör en med live-tv vid trafikolyckor? Finns några yrkesetiska tips och råd? Passa på att ställa frågor och få koll.
  • Tydlighet med ansvarsområden. Var går gränsen för ditt ansvar? Och vad har andra ansvar för? Detta behöver förstås tydliggöras av arbetsgivaren. Om du ges ett utökat ansvar kan det vara skäligt med ekonomisk ersättning för detta. Prata med journalistklubben.
     
  • Fackligt stöd hela sommaren. Utöver den lokala journalistklubben finns Journalistförbundet Rådgivning på plats hela sommaren. Mer tips och information finns här på sjf.se. 
     
  • Kom ihåg! Ha nu riktigt kul på ditt nya jobb. Nu har du bra chans att ta ut svängarna och få helt nya erfarenheter.

Senast ändrad 8 mars 2024