Rundabordssamtal om AI på kulturdepartementet

Publicerad 18 januari 2024

Journalistförbundet deltar den 19 januari i ett rundabordssamtal om Artificiell intelligens på kulturdepartementet. Tove Carlén, jurist på Journalistförbundet, kommer bland annat lyfta förbundets ”Riktlinjer om generativ AI på redaktioner” och vikten att värna upphovsrätten.

I riktlinjerna som antogs av förbundets styrelse förra året behandlas olika frågor kopplade till användningen av generativ AI. Bland annat lyfts behovet av tydliga instruktioner från arbetsgivare och uppdragsgivare om hur AI-verktyg bör användas på redaktionerna. I riktlinjerna beskrivs också vilka bestämmelser som finns om medbestämmande, arbetsmiljö och kompetensutveckling kopplat till teknikutveckling.

Viktigt värna upphovsrätten 

AI och upphovsrätten är en annan viktig fråga som nämns i riktlinjerna. Journalistförbundets värnar medlemmarnas upphovsrätt och anser att de företag som använder upphovsrättsligt skyddat material för träning av AI-språkmodeller ska inhämta samtycke och utge ersättning till upphovspersonen. De möjligheter som finns till förbehåll (även kallat opt-out) är inte tillräckliga eftersom det inte är journalisten som till exempel skrivit en text som har makten att bestämma om möjligheten till förbehåll ska användas eller inte. Den makten ligger i stället hos den som har webbplatsen, i normalfallet medieföretaget.

Självreglering framför lagstiftning

Journalistförbundet vill se en lagstiftning som värnar upphovsrätten och som ligger i linje med den tradition som finns i Sverige av självreglering framför lagstiftning. Enligt Journalistförbundet är det också viktigt att de kulturpolitiska åtgärder som vidtas utformas på ett sätt som gynnar medier med fokus på redaktionellt innehåll framtaget av journalister.

Läs Journalistförbundets ”Riktlinjer om generativ AI på redaktioner” här.

Senast ändrad 19 januari 2024