Foto: Journalistförbundet

Fel av Finansförbundet att lägga ner Finansliv 

Publicerad 29 januari 2024

Finansförbundets beslut att lägga ner sin medlemstidning Finansliv får kritik av Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.  
– Jag är chockad. Att Finansförbundet lägger ner sin medlemstidning är en kortsiktig åtgärd som kan få allvarliga konsekvenser för demokratin och inflytandet i deras förbund, säger Ulrika Hyllert. 

Under måndagsförmiddagen fick redaktionen på tidningen Finansliv information om att Finansförbundet fattat beslut om att lägga ner sin medlemstidning. På sin hemsida skriver Finansförbundet att förbundsstyrelsen fattat beslutet för att ”frigöra medel för att utveckla verksamhet som ökar organisationsgraden inom finansbranschen och stärker Finansförbundet som fackförbund”. 

– De har dragit helt fel slutsatser. En medlemstidning är en tillgång och en hygienfaktor i ett demokratiskt förbund. Med en oberoende medlemstidning kan medlemmar få chans att tycka, tipsa och få frågor belysta ur ett annat perspektiv, jämfört med den information som förs ut av en kommunikationsavdelning eller en förbundsstyrelse, säger Ulrika Hyllert. 

Självständiga tidningar viktiga för demokratin

Det är ett 30-tal svenska fackliga organisationer inom TCO, LO och Saco som i dag har redaktionellt fristående tidningar. Tidningar som har stor betydelse för bevakningen av arbetsmarknaden, men även för det demokratiska samtalet. Såväl inom fackförbunden som i samhället i stort.

– Medlemmar i Finansförbundet vet att de kan komma till tals i sin medlemstidning, även när de är kritiska mot förbundet eller förbundsstyrelsen, säger Ulrika Hyllert och tillägger:

– Det är viktigt att vi som fackförbund tål granskning. Både av personer i de egna fackliga leden, som av journalister på sin medlemstidning. 

Upplaga på 31 500 exemplar

Finansliv, som bevakar bank- och finansbranschen, hade 2023 en pappersupplaga på 31 500 exemplar per nummer. Tidningen finns även att läsa på finansliv.se. Finansliv produceras av Tidningen Journalisten AB, som ägs av Journalistförbundet. 

Senast ändrad 2 februari 2024