Foto: Journalistförbundet

”Chockartat besked” – 180 tjänster försvinner på SR

Publicerad 31 januari 2024

Sveriges Radios vd Cilla Benkö meddelande i dag på ett stormöte att 180 tjänster kommer att försvinna när företaget ska spara 225 miljoner kronor. Av dessa är 84 journalisttjänster.

– Det är ett chockartat besked att så många tjänster förvinner och ett hårt slag mot alla som jobbar på Sveriges Radio, säger Johanna Lindblad Ahl, ordförande för Journalistförbundets fackklubb vid Sveriges Radio.

”Mörk dag för Sveriges Radio”

Det var i september 2023 som Sveriges Radios ledning först berättade att stora nedskärningar var att vänta och att företaget skulle behöva säga upp personal. Journalistförbundets fackklubb har sedan dess mött företaget i löpande förhandlingar. Förhandlingarna har avslutats i oenighet.

– Det är en mörk dag för Sveriges Radio men framför allt för de duktiga journalister och andra medarbetare som kommer behöva sluta, säger Johanna Lindblad Ahl.

Johanna Lindblad Ahl
Foto: Journalistförbundet
Johanna Lindblad Ahl, ordförande Journalistförbundets fackklubb vid Sveriges Radio

Läs fackklubbens egna uttalande efter på beskedet på journalistklubbensr.se. 

Hårt slag för journalistbevakningen

Att nästan var tionde tillsvidaretjänst på Sveriges Radio förvinner är ett hårt slag för den journalistiska bevakningen i hela Sverige säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

– Det är många medlemmar som är oroliga nu. Utöver de tillsvidareanställda riskerar även vikarier, programanställda och frilansar runt om i Sverige att drabbas hårt. Många av Sveriges Radios program görs även av journalister på produktionsbolag. Det är alltså många av våra medlemmar som kan påverkas av Sveriges Radios besked i dag, säger Ulrika Hyllert.

Flera sparpaket i mediebranschen

Det senaste halvåret har flera stora varsel lagts i mediebranschen på grund av minskade intäkter och kostnadsökningar. Bland annat har stora sparpaket genomförts på Tv4 och Stampen Media. För Sveriges Radio hade företagets ekonomiska situation kunnat vara bättre, om företaget fått ta del av överskottet från public service-avgiften.

Journalistförbundet föreslog redan för ett år sedan att överskottet från public service-avgiften skulle ges till Sveriges Radio, SVT och UR på grund av den extrema situation vi haft med inflation och kostnadsökningar. Med rätt politiska beslut hade det här alltså inte behövt hända, säger Ulrika Hyllert.

Inte medlem? Klicka här! Vi är både facket och yrkesförbundet för dig som arbetar i den svenska mediebranschen.

Senast ändrad 2 februari 2024