Foto: Journalistförbundet

Besked om stort sparpaket på SVT

Publicerad 4 oktober 2023

I dag onsdag kom besked om ett sparpaket på SVT som innebär att 70–80 tjänster kommer att försvinna. ”Jättetråkigt att så många tjänster berörs”, säger Journalistklubbens ordförande på SVT Rebecka Mårtensson till tidningen Journalisten. 

Totalt handlar det om ett sparpaket om 200 miljoner kronor. Förutom en minskning av antalet fasta tjänster ska SVT anställa färre vikarier och minska på externt stöd. Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert intervjuades direkt efter beskedet av Dagens Nyheter. 
– Det är så klart oerhört tråkigt för de som är anställda, visstidsanställda och frilansare att man ska spara. I förlängningen är det något som påverkar mediekonsumenterna och tittarna, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Hela Dagens Nyheters artikel kan läsas här. 

Fackklubben vill se avgångsvederlag

Journalistklubbens ordförande på SVT, Rebecka Mårtensson, uppmanar i en intervju med Journalisten arbetsgivaren att försöka hitta frivilliga lösningar:
– Det är jättetråkigt att så många tjänster berörs. När man har ett så här stort sparbeting är det jätteviktigt att man kan erbjuda frivilliga avslut, alltså avgångsvederlag. På NRK i Norge där man genomförde ett stort sparpaket tidigare i år har man god erfarenhet av det, säger Rebecka Mårtensson till Journalisten.

Hela Journalistens artikel kan läsas här.

Journalistförbundet gör skillnad - för dig och hela branschen. Bli medlem här. 

Färre journalisttjänster i Falun 

SVT är inte ensamma om att avisera nedskräningar denna vecka. Bonnier News Local har meddelat att de vill lägga ner den gemensamma nyhetsdesken i Falun och avvecka månadsmagasinet Pralin. Samtliga förslag innebära en minskning på totalt sju journalisttjänster i Falun. ”En svart dag”, säger Nina Blazevic, ordförande för dalasektionen i Bonnier News Locals fackklubb, till tidningen Journalisten. 

Hela Journalistens artikel kan läsas här.

Stor nedbemanning inom Stampen 

Förra veckan avslutades den övergripande förhandlingen om sparpaketet på Stampen Media. 95 tjänster ska bort av dessa är 40 redaktionella. 

Ulrika Hyllert fanns på plats i Göteborg och visade sitt starka stöd till Journalistklubbens fackliga delegation inom Stampen efter att den övergripande förhandlingen avsluta

”I osäkra tider är det avgörande med så stabila och kunniga förtroendevalda med ett engagemang utöver det vanliga. Medlemmarna inom Stampen har svårt att bli bättre företrädda. Kämpa på i fortsatta förhandlingar Gabriella Mohoff, Annika Sahlin Ottosson Mia Thornberg och Cecilia Welin”, skrev Ulrika Hyllert efter besöket och tog även en bild på delegationen. 

Journalistklubbens förhandlingsdelegation på Stampen
Foto: Journalistförbundet
​​Journalistklubbens förhandlingsdelegation på Stampen. Foto: Ulrika Hyllert.

Senast ändrad 4 oktober 2023