A till Ö: Spartips för tryggare ekonomi

Publicerad 19 september 2022

Ekonomi och demokrati i gungning. Oroligt läge. Då är det bra att se över sin ekonomi. Men! Att spara in genom att gå ur facket är inte en klok besparing, särskilt inte i dessa tider. Här finns istället många andra spartips, för dig som medlem och privatperson. Håll till godo!

Arbeta inte gratis. Se till att som anställd skriva upp din övertid och att som frilans begränsa ditt uppdrag om det inte ger tillräckligt betalt, för att istället kunna använda din dyrbara tid till uppdrag som ger dig mer.

Betala rätt medlemsavgift till oss. Om du är arbetssökande, sjukskriven, föräldraledig eller under vidareutbildning kan du få en reducerad avgift. Medlemsavgiften som du betalar till Journalistförbundet baseras på den månadsinkomst du rapporterar till oss, se till att uppdatera den så att du inte betalar för mycket. Vi kan enligt våra stadgar inte betala ut pengar retroaktivt om du glömt uppdatera dina uppgifter. Vi kan heller inte pausa ett medlemskap.

Ändra dina uppgifter här

Checka dina abonnemang. Du kanske inte behöver ha alla dina streamingtjänster igång samtidigt, och kanske du har någon prenumeration som står och tickar utan att du tänker på det. Och är verkligen glasögon- och strump-abonnemang något du behöver?

Kaffe

Drick inte köpekaffe. Kaffet är många journalisters bränsle på jobbet, och när suget kickar in är det lätt hänt att inte reflektera över att man kan få betala lika mycket för en köpelatte som för ett helt paket bryggkaffe. Försök brygga hemma och ta med i mugg/termos när du ska ut, om du lyckas med denna vana kan den bli en riktig plånboksräddare.

Inga pengar

Ekonomirådgivning. Du kan begära stöd med din privatekonomi från din kommun om du behöver. Det är inte helt ovanligt att just journalister inte har koll på siffror, eller ordning på sina papper ... Så inget att skämmas för! Här kan du läsa mer om kommunernas ansvar för att hjälpa dig.

Förhandla om ersättning för hemarbete. (Detta gäller om du är anställd.) Du och kollegorna i klubben på arbetsplatsen kan trycka på för att ni ska få ersättning för merkostnader som uppstår vid hemarbete. Klubben kan förhandla med arbetsgivaren om vad som kan vara en rimlig ersättning för medlemmar som själva står för kontorsyta och -utrustning, stabilt wifi, kaffe och så vidare.

Gå med i organisationen Bildupphovsrätt. Där får du hjälp att bevaka och få ersättning för när dina bilder används i tidningar, för skolkopiering och i tv-program. Det är gratis att bli medlem, den icke vinstdrivna organisationen tar ut en liten administrativ avgift först när dina pengar ska betalas ut. 

Verktygslåda
Foto: Sara Carlsson

Hyr ut. Det finns sajter där du enkelt kan lägga ut exempelvis dina verktyg, utrustning eller bil till uthyrning. Om du har möjlighet kanske du också kan hyra ut ditt boende, eller del av ditt boende, under en period.

Inkomstförsäkringen! När du är medlem hos oss och samtidigt med i a-kassan (viktigt att du talar om det) kopplas även vår inkomstförsäkring på ditt medlemskap. Så om du blir av med jobbet eller tvingas lägga ditt företag vilande försäkrar den upp en rejäl bit av glappet mellan a-kassan och din tidigare inkomst. Inkomstförsäkringen kostar, och kanske inte är ett regelrätt spartips, men den ger en bra ekonomiboost när den behövs.

Så mycket ger inkomstförsäkringen dig

Jobba med en rättvis lön. Att höja din lön är inte gjort över en natt, men var alltid noga med din lön och ditt arvode. Som anställd ska du ha en lön som matchar din kompetens och erfarenhet, och ligger i nivå med likvärdiga medarbetare. Som frilans behöver du få ut ett arvode som ligger på en nivå som gör att din firma går runt och ger dig pengar över.

Hjärna

Kompetensutveckla dig. Kanske du inte har råd att sätta av pengar till sparande just nu, men en grej som alltid är smart att göra, och som du kanske kan göra istället under en avgränsad period, är att investera i din egen kompetens. Du kanske inte har pengar, men däremot lite tid, till övers. Om du är anställd har din arbetsgivare ansvar för att du ska utvecklas och lära dig det som behövs, och bör bekosta kompetensutveckling. Och du själv kan tjäna på att ta initiativ och komma med idéer. Som anställd på ett företag med Journalistförbundets kollektivavtal (ej bemanning tyvärr) kan du begära att få gå kurs hos Fojo exempelvis. Om du är frilansmedlem kan du gå någon av våra kurser som ingår i medlemskapet. Du kan också kolla med andra frilansar i din närhet om ni kan utbyta kunskaper och kompetensutveckla varandra. Ett hett tips är också att söka något av våra stipendier!

Matlåda.

Laga storkok och matlådor. Vegetarisk mat i säsong är ett smart val. Ha med mellis i väskan istället för att impulsköpa dyrt fika när du är på språng och hungern slår till.

Mixa ditt eget smör. Detta har kanske känts som överkurs tidigare, men när prisläget på smör och bordsmargarin har skjutit i höjden kanske det kan börja kännas aktuellt ... Det finns många enkla recept på nätet.

Nej till dyra krediter. Har du handlat på kredit? Om du sitter med stora kreditkortsskulder vill du såklart betala av dem så snart som möjligt, det blir billigast så. Ibland kan det löna sig att ta ett annat lån, med lägre ränta, för att snabbt betala av ett kreditkort och klippa det för gott. Om du har riktig tur kanske till och med någon i din närhet kan hjälpa dig, och låta dig betala av till hen istället. Men då gäller det att ni skapar ett avtal som blir bra och tryggt för er båda.

Omförhandla lån. Om du har lån kan du alltid förhandla om dem. Genom ditt medlemskap i ett TCO-förbund har du rabatt på olika typer av lån både hos Danske Bank och SEB.

Stopp

Planera dina inköp. Det kanske finns en rad saker eller tjänster som du har behov av, men det är inte läge för impulsshopping nu. Hejda dig och tänk efter: Vilka inköp måste du göra nu och vilka kan vänta? Kan du ha köpstopp för prylar och kläder en månad? Sockerstopp? Vit månad? Känn efter vad som skulle funka och göra nytta för dig och din ekonomi.

Qlura ut om du är överförsäkrad. Gör en genomgång över alla dina/familjens försäkringar. Och kanske kan du få billigare försäkringslösningar med våra grupprabatter?

Röj i förråden. Sälj det du inte behöver.

Ställ av bilen ... om du har en, och/eller samåk med andra.

Tänk som en student! För en tid sedan gjorde vi en liknande tipslista riktad till studenter. Kolla in den här.

Räknar pengar
Foto: Journalistförbundet

Utnyttja dina medlemsrabatter. Som medlem i ett TCO-förbund har du rabatt på på allt från träning, resor och hotell – till bolån och försäkringar. Kolla in alltihopa här.

Se dina medlemsrabatter här

Välj ... e-faktura eller autogiro för alla dina fakturor så att du slipper onödiga fakturaavgifter.

X-trapriser! Många priser har gått upp på senare tid, särskilt i mataffären. Men som svar på detta har många livsmedelskedjor börjat med "veckans lågpris", på vissa utvalda varor. Se till att planera din matlagning utefter vad som erbjuds till lägre pris just nu.

Ypperligt tillfälle att skala ner. Kanske du skulle tycka det vore skönt att leva ett enklare liv. Och kanske är det nu du ska passa på att verkligen ta reda på hur just du skulle kunna göra det.

Zooma ut och skaffa överblick. Se till att bli mer medveten när det gäller ekonomi. Det tar inte så lång tid att lägga upp en budget för ett halvår eller ett år framåt. När dras elräkningar, avgifter och räkningar? Har du råd att åka utomlands i år eller borde det vänta till nästa år? När du har mer kontroll kommer du känna större frihet. Hos din kommun kan du begära budget- eller skuldrådgivning.

Åk tåg med medlemsrabatt. Du får 10 procents rabatt om du bokar minst 10 dagar i förväg. Läs mer om villkoren här.

Händer som formar ett hjärta
Foto: Petteri Flanagan Karttunen

Älska facket! Bland annat tack vare att det finns fackligt förhandlade kollektivavtal så finns det schysta löner och villkor på de flesta arbetsplatser i Sverige. Att jobba med kollektivavtal ger i genomsnitt 80000 kronor extra i plånboken per år. Som frilans tjänar man på att vara fler som jobbar tillsammans med att begära bra arvoden. Att vara med i facket ger mer trygghet (ofta ekonomisk sådan) och bättre chanser till högre lön/arvode. Om det händer något i din anställning eller din firma kan du få hjälp av oss.

Öva på att säga nej. Ibland behöver man växla ner lite, och ändra lite i sina vanor. Självklart måste man få unna sig att göra roliga saker, men du kanske kan försöka att bara tacka nej lite oftare till saker som kostar pengar. Istället för att ses på restaurang kanske man kan ta en löprunda eller promenad tillsammans. Och semesterresan med familj eller vänner kanske inte behöver gå till något lyxigt ställe i södra Europa, utan ni kommer ha det minst lika bra på någon mysig ort hemmavid.

Ditt bästa spartips?

Dela gärna med dig om du har några riktigt bra tips på hur man kan spara pengar! Tillsammans hjälps vi åt! 

Senast ändrad 15 februari 2024